Kim demiş Hümeyra domestic değil diye?Bakınız kış için karınca gibi çalıştım ve domates sakladım.Hem de en güzel kokulu,kırmızı tarla domatesinden.
Aşağıdaki fotoğraf,domatesin ehlileştirilmiş hali(kesip doğradığım yetmezmiş gibi birde kavanoza şapka takıp domatesi rezil etmişim gibi hissettim sanki:))
Domatesin ilk hali
İlk önce,domatesleri yıkayıp kaynamış suyun içine atıyoruz yaklaşık 5 dk bekletiyoruz,kabukları elle soyulabilir kıvama gelmişse(denemeden anlayamazsınız :))başlıyoruz soymaya.
İşte bu soyulabilir kıvamdaki domatesimiz.
Hepsinin belli standartlarda dilimlenmesi ve elimizin bu işten hasarsız çıkması için kesme tahtası kullanıyoruz
.
Büyükçe bir tencerede domatesleri arada bir karışırarak kaynatıyoruz,burada dikkat edilmesi gereken nokta;domatesler kaynayınca önce sularını salıyorlar sonra daha kıvamlı bir hale geliyorlar,işte o kıvamlı haldeyken şişelemeye başlıyoruz.Kışın menemen yapmak için domates biber karışımı da yapabilirsiniz.Biberlerin çekirdeklerini çıkardıktan sonra,doğrayın ve domateslerin içine koyun ikisi de aynı sürede oluyor.
Kavanozları çok sıkı bir şekilde kapatıyoruz,dikkat edin kapak eski olmasın çünkü normal zamanlarda kavanozları açarken kapağın şeklini bozuyoruz(bkz.konserve açacağı ya da bıçakla zavallı kapağın her köşesini bir dürtüyoruz :))öyle olunca da domates hava alıp ,bozuluyor.
Sıra geldi kavanoz kapağı sağlamlık testine:Tertemiz beyaz bir örtünün üzerine kavanozu ters çevirip koyuyoruz,bir gün bekletiyoruz,ertesi gün örtü hale bembeyazsa başardınız,gücünüz yerinde bilekleriniz sağlam :)Domatesiniz kışa hazır.Artık evinizde kilere mi koyarsınız yoksa benim gibi şapka takar baştacı mı edersiniz bilemem...
NOT:Yağ,tuz vb hiçbirşey kullanılmamıştır.Yağ kullanıldığında domatesin tadı değişiyor bilginize.
Valla pek hamaratsın şekerim, maşallah. Ben Ağustos böceğiyim şu aralar, ama haklı sebeplerim var;) Ellerine sağlık canım. Şapkalara da bayıldım. sevgiler...
YanıtlaSilBazı geceler oğlum uyumadan önce karınca ve ağustos böceğinin hikayesini anlatıyorum.Hikaye Oğlumu pek etkilenmemiş ama beni derinden sarsmış sanırım.K
Silış gelip her yer kar olunca(düşün İzmir'de yaşıyoruz:))yiyecek birşeylerimiz olsun dedim:)Boşver sen herşeyin bir mevsimi var,haklı sebeplerin yakında açığa çıkacak diye düşünüyorum ;))öpüyorum seni
rezil değil, bence vezir etmişsin şapka takarak. ayrıca çık şık şapkalar da:))
YanıtlaSilellerine sağlık canım. afiyet şeker olsun kış boyunca:))
beni nasıl heveslendiriyorsunuz, birkaç blogda daha gördüm kış hazırlıklarını. şöyle sağlık için bir çılgınlıkta ben mi yapsam diye düşünüyorum. ama yok yok gerek yok yapmama annem ve ablam verecekler bana:))
öptüm seni
Benim vezir domateslerim var yaşasın :)Bizim evdeki abla ben olduğum için bu işler bana bakıyor,evin küçüğü olmak çok keyifli bir şey olsa gerek :)öpüldün Nagehan'cım.
Silafiyetler olsun ben bayıldım domateslerin şapkalarına:))
YanıtlaSilTeşekkür ederim Pınariko.Blogunda gördüm sen de dizmişsin kavanozları,bu kadar yetenekliyken neden senin kavanozların başı kel kalsın ki :)sevgiler...
Silellerine sağlık canım afiyetler olsun sağlıkla tüketmeyi nasip etsin rabbim sevgiler
YanıtlaSilAmin,teşekkür ederim Mihrimah :)
Sildomateslerin ilk hali yok mu bittim onlara çok severim öyle doğal hallerini mis gibi kokarlar kışın ağız tadıyla yemek nasip olsun
YanıtlaSilöyle güzel kokan ve tadı iyi domatesi bu yıl pek bulamadık.Kış hazırlıkları için özel sipariş verdik,iyi çıktı tesadüfen.Umarım dediğiniz gibi ağız tadıyla yenilir.Teşekkürler...
Silcanım harikasın ne güzel olmuş ellerine sağlık kışın misgibi sağlıklı sağlıklı afiyetle yiyin inşallah ... sevgilerimle
YanıtlaSilTeşekkür ederim Sevde'cim :)
Silbende bu sene ilk kez deneme 6 kavanoz yaptım annem beceremiyceğimi düşündü ama galiba oldu . biz daha farklı yapıyoruz hiç pişirmeden kavanoza koyup ağzını kapatıp kavanozu 30 dakika tencede de kaynatıyoruz ve sonra ters ceviriyoruz
YanıtlaSil6 ile başlar,her yıl sayıyı artırırsın Özge'cim.Sizin yaptığınızda domates olduğu gibi kalıyor,daha güzel aslında.Seneye birkaç kavanoz da öyle denemeyi düşünüyorum.Domateslerini güzel,mutlu sofralarda yersin umarım :)
Silsevdiklerinizle ağız tadıyla yemek nasip etsin Allah.. ben de yakın zamanda yaptım.domatesleri doğrayıp şişeleyip daha sonra büyük bir tencerede kaynattım.hem domatesler küp küp şekillerini hem de tazeliklerini koruyor. yağda kavrulmuş biber eklenirse menemenlik oluyor. rendelenmiş domates de kapaklar kapatılıp kaynatılırsa hem yemeklerde hem etli pide yapımında hem de şehriye çorbası gibi yerlerde kullanım kolaylığı sağlıyor.
YanıtlaSilYazdıklarınızdan sizin bu işte bir profesyonel olduğunuzu anlıyorum :)Seneye ben de sizin yöntemle birkaç tane denemeyi planlıyorum.Bu yöntem bana hep daha zormuş gibi geliyor ,deneyip görücem artık.Hep aklımda nasıl daha fazla emek harcamadan yaparım fikri var,tembel miyim ne :)
SilKış için çok kurtarıcı bizde yaptık tüm yemeklerde ve menemende harika oluyor gerçekten :)
YanıtlaSilKurtarıcı çok uygun bir kelime olmuş.Kış geldiğinde kuru fesleğen,kırmızı soğan ile birlikte bu kavanoz domatesler,makarna sosu için tam bir kurtarıcı sos oluyor :)
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
SilEvet kesinlikle öyle çok büyük bir kolaylık ellerinize sağlık sizinde:)
Silbunu annem yapar pek severim benim elimden gelmiyor böyle şeyler :) bu konuda biraz tembelim :)
YanıtlaSilsevgiler
http://trendydolap.blogspot.com
Bu tür beceriler mecbur kalındığı zaman birden ortaya çıkıveriyor :)Anneniz yapıyorsa şanslısınız.Görüşmek üzere...
Silbende baya uğraştm bu sene..söylenerek yapılıyor ama kışında çok rahat ediliyor.. merrapunzel.blogspot.com
YanıtlaSilSöylenerek yapma konusunda haklısın :)Kış için yapılması gerekenlerde tarhanadan sonra gelsede ilk 3'te bence...Görüşmek üzere
Sil