•  Bir bakkal dükkanını aratmayacak ürünlerim var.Çocukluğumun güzel anılardan biri de sarelle çeşmesiydi..O zamanlar çikolata musluğuna ağzımı dayayıp kana kana çikolata içmeyi hayal etmişimdir.Şimdi düşüncesi bile şekerimi yükseliyor.

    Bir bakkal dükkanını aratmayacak ürünlerim var.Çocukluğumun güzel anılardan biri de sarelle çeşmesiydi..O zamanlar çikolata musluğuna ağzımı dayayıp kana kana çikolata içmeyi hayal etmişimdir.Şimdi düşüncesi bile şekerimi yükseliyor.

  • Lions

    Lions

  • Snowalker

    Snowalker

  • Howling

    Howling

  • Sunbathing

    Sunbathing

27 Şubat 2013 Çarşamba

Terrarium nedir ve nasıl yapılır?

Planlarımın arasında yer alan ''terrarium yapma''yı nihayet gerçekleştirebildim.Yapımı çok kolay ve strese birebir ...Önce ansiklopedi tarzındaki yazı başlığımın hakkını vermek için, terrariumu tanımlayayım.Terrarium,doğadaki bitki ortamının minik bir taklididir diyebilirim.Küçük bir ormanı,çöldeki vahayı ya da yağmur ormanını cam kaplara sığdırdığınızı düşünün.


Son halini görüyorsunuz.Oğlumun birkaç oyuncağını aşırdım.Bu yüzden teraryumumu  iş yerime koyucam.



Yukarıdaki çizim, ismini hatırlamadığım bir siteden alıntı.Görüldüğü üzere sırasıyla küçük taşlar,mangal kömürü,torf,bitkiler süslemek için yosun ve oyuncaklar gerekli.Miktarlarına dikkat etmek gerekiyor.
Nasıl yapıldığına gelince:
  1. Kavanoz,fanus ya da ayaklı derin bir kabı(büyükçe bir kadeh düşündüyseniz bu işe yatkınsınız demektir :))iyice yıkayın.Steril olması önemli.
  2. En alt kısmına çakıl,küçük taş ya da kırık testi gibi parçaları yerleştirin.Benim taşlarım az geldi o yüzden fotolarda çok gözükmüyor.Her katman dışarıdan net göründüğü için kap çok dekoratif duruyor.Taşın görevi, drenajı sağlamak yani fazla suyu çekmek.
  3. Mangal kömürünü,kaba koyduğunuz çakıllardan daha küçük hale gelene kadar kırın(kömürü bir poşete koydum ve üzerine ağır birşeyle vurarak yaptım ben bu işlemi)Kömür bakterileri ve küfü önlüyor.
  4. Torfu dökün ve üzerine biraz bastırın.Bir çubukla bitkiler için delikler açın.Torf olması şart çünkü toprağın içinde yabancı canlılar olmamalı.
  5. Bitkinizi dikin.Bitki olarak, çok büyümeyen ve aynı ortam şartlarını isteyen cinsleri seçmek gerekir.Benim ilk denemem olduğu için tek cins bitki kullandım.İsmini bilmiyorum alışveriş yaptığım bir mağazanın bahçesindeydi,bir kaç dal isteyiverdim.Eğer tropik,nem isteyen bir bitki dikiyorsanız ağzı kapalı teraryum yapmalısınız.Çok geniş köklü bitkiyse kökleri biraz kesip, avucunuzla kökü toparlayıp(çiğ köfte sıkar gibi)dikim yapın.Teraryumdaki bitki fazla büyüdüyse budama yapabilirsiniz.
  6. süsleme işinde tarifime ihtiyaç yok,çok yaratıcı tasarımlar çıkacağından eminim.Yosunu her yerden bulabilirsiniz.Ağaç köklerinde,bahçe duvarlarının kenarlarında mevcut.Oyuncaklar için ise,çocuklardan izin isteyin :)


Malzemelerim bunlardı.Gargamele cam kabımda yer bulamadım.

               

Diğer aşamaları fotoğraflamayı unutmuşum.Küçük bir not:Eğer terrarium yaparsanız birkaç ay sonra toprağını kontrol edin,miktarının azaldığını göreceksiniz.Hemen yeni toprak ekleyin.Çünkü bitki topraktaki besinleri tükettikçe toprak azalıyor.


Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta,fazla sulama yapmamak.En dipteki taşlar su içinde yüzmeyecek.Fazla su bitkiyi çürütür.En üst kısım nemliyse sulamaya gerek yok
(sprey şişeyle sulayın).Bir de kabınızı kalorifer üzerine ya da direkt güneşe bırakmayın.Gördüğünüz gibi biberiye gibi bitkileri bile teraryumda yetiştirebiliyorsunuz.


İngilizce kaynaklar çoğunlukta.Daha ayrıntılı anlatımlar için verdiğim linklere uğrayabilirsiniz.
http://www.marthastewart.com da nasıl yapıldığıyla ilgili  videolar var.
Kaktüsler için kumla yapılan terrarium bu linke ve güzel görüntüler için flickr terrariums linkine uğrayın derim.


24 yorum:

  1. çok beğendimmm çok ...fikir güzel ....uygulama harika...ellerine emeğine ,fikrine sağlık....sağlıklı günlerde seyrettttt.....

    YanıtlaSil
  2. çok güzel bir fikir gerçekten, yer imlerine ksydettim postunu, uygun bir zamanımda mutlaka deniycem, eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denemelisin çok güzel bir uğraş.Ve o kadar geniş bir yelpaze ki okuyup araştırırken şaşırıp kalıyorsun :)

      Sil
  3. güzel fikir,denemeli...ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel olmuş, ellerinize sağlık.
    Ağzı kapalı olanı çok merak ediyorum, hiç sulamadan kendi kendine büyüyormuş bitkiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.Haklısın,diktiğin bitkinin cinsine ve kapalı ya da açık terraiuma göre sulama işlemi değişiyor.Bazılarını arada bir sulamak gerekiyor,bazılarına su gerekmiyor.Ama sulama aralığı çok uzun olduğu için bakımı konusunda fazla düşünmek gerekmiyor.

      Sil
  5. This is tooooo cute! really girl, this post brought a smile to my face! thanks! xoxo

    www.roxysun.com

    YanıtlaSil
  6. Thanks for your nice comment Roxy :)

    YanıtlaSil
  7. bence gargameli kavanozun ağız kısmına bağla file ile bu sefer o yakalanmış olsun :)

    YanıtlaSil
  8. hümeyra merhaba. ben yadigar. bolu ftr den. blogunu çok beğendim. iyi yayınlar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Yadigar,teşekkür ederim.Hoşgeldin,senin bloguna da uğradım,çok güzel.Arada fizyoterapi dışında birşeyler yapmak da lazım :)

      Sil
  9. Çok güzel bir fikir bende yapacağım :')) sizinki de çok tatlı olmuş :)

    YanıtlaSil
  10. işte benim şu anki ilgi alanlarımın başında gelen bir konu :))) harika, bayıldım bu tarife. yaz döneminde bir sürü sukulent aldım şu an eve alışma dönemindeler. baharda ben de onları böyle cici cici saksılarda sergilemeyi düşünüyorum. haa bu arada eğer o ilk görseldeki çiçek pembe pembe açıyorsa muhtemelen Buz çiçeği adı. bende var yazın çok güzel oluyor.
    ellerine sağlık çok beğendim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Juliette'cim yorumunu yeni gördüm. Senin succulentlerin meshur☺sevgiler

      Sil
  11. Merhaba ben de terrarium yapmak istiyorum ama cesaret edemedim bi turlu.Fanusa dikerken yosun kullanmamiz sart mi acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapımı çok basit sadece yaptiktan sonra sulama işini abartmamak gerek.YOsuna gerek yok.kolay gelsin☺

      Sil
  12. Merhaba ben Kendim teraryum yaptım. Teraryum yaparken kömür koymadım ve şimdi toprakda beyaz beyaz noktalar halinde küflenmeler oldu. ne yapmalıyım bu durumda. tekrar tüm bitkileri çıkarıp yeni bir toprakla tekrar mı yapmalıyım yoksa önlemenin bir yöntemi varmı. Teraryumum armut teraryum içerisinde 8 tane kaktüs ve sküllent türü bitki var. bitkileri çıkarıp tekrar yapmak oldukça zahmetli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,drenaj için çakıl koyduysanız ve toprak torf ise beyazlıkların olmaması gerekir.Beyazlıkları tamamen temizlemek gerekli.Toprağı değiştirmenizi öneririm.Toprağı değiştirirken bitki köklerini de eski topraktan arındırıp öyle dikin.Aklınız da olsun toprağı çamurlaştıracak kadar sulamayın.Kolay gelsin.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...