Her neyse geçen gün balkonumu düzenlerken zeytinyağı bidonuyla burun buruna geldim ve sizinle bir şeyi paylaşmadığımı hatırladım.Ben bir zeytinyağı eksperiyim.Gerçek anlamda söylüyorum,belgeli bir eksperim.O yüzden size birkaç tüyo vereyim dedim.
- En sağlıklısı sızma zeytinyağıdır.Asit oranı % 0.8 civarıdır.Rengine göre ayıramazsınız bilginiz olsun,yetiştiği yere ve şartlara göre yağın rengi değişir(koyu renkli yağ iyidir diye bir kural yok).Kokusu meyvemsidir.Rutubet,çürük ve kötü kokuları hissedebilirsiniz yeter ki koklamaktan korkmayın :)Ayrıca zeytinyağının tadı genzinizi hafif yakmalı,tadı baskın olmalıdır bilginize.
- Zeytinyağının baskın tadını sevmiyorsanız rafine edilmiş olanları tercih edebilirsiniz.Yalnız,bilin ki rafine işlemi sırasında zeytinyağı ısıya maruz kalıyor,o yüzden sızma kadar lezzetli değil ama bu hali bile diğer yağlardan daha sağlıklıdır(ayçiçek vb gibi)Kısaca iyi kalite olmayan yağlara,güzelleştirmek için işlem uygulanıyor.Kızartmalarda ve marinasyon işlemlerinde rafine yağı tercih edebilirsiniz,sızma yağ ile de kızartma yapılabilir bir sakıncası yok hatta daha bile lezzetli olur,tek sorun sızma yağın pahalı olması.Zeytinyağı diğer yağlara göre daha az yanar,kızartmalarda onu tercih edin.Asitlik oranı %0.3 civarındaki yağlara rafine yağ deniliyor.
- Riviera(rafine zeytinyağı ve naturel zeytinyağının karışımına denir) zeytinyağının asit oranı %1 veya %1.5 olur.Bunları yazıyorum çünkü markete gittiğinizde şişeyi okuyup,anlamlandırın diye.Rengi açıktır,aroması hafiftir,kızartmalarda ve yemeklerde kullanılabilir.
- Zeytin ağacı harika bir ağaç,çevresinde ne varsa onun kokusu zeytine geçer.Diyelim ki enginar bahçesinde yaşayan bir zeytin ağacı var işte onun yağı enginar kokar.Mucizevi bir ağaç değil mi?
- Sebze yemeklerini yaparken yağı ısıtmayın.Tenceredeki yerleşim sırası şu olmalı:Soğan,domates,sebze,domates,su ve salça koyacaksanız salçalı su,en üstüne de zeytinyağı...kapatın tencerenin kapağını kısık ateşte pişirin yemeğinizi.Yemeğin pişmesine yakın da tuzu ekleyin(tuzdaki iyottan verim almak istiyorsanız).Yemeği ateşten alın,sıcaklığı azalınca zeytinyağı gezdirin.Parlak mis kokulu yemeğiniz hazır.
- Zeytinyağınızı koyu renkli cam bir şişede saklayın.Teneke de olur ama plastik olmaz.Plastiğin kokusu zeytinyağının tadını değiştirir ve kanserojen etkisi vardır.Bilirsiniz yol kenarında ya da pazarlarda 2.5 lt'lik kola şişelerinde( kapakları da fanta kapağı olur genelde:))zeytinyağı satarlar, almamanızı öneririm.Güneşte ve pet şişede bekleyen zeytinyağı acılaşır ve pet şişeden dolayı kanserojen olabilirsiniz.
- Zeytinyağı maksimum 1 sene ya da 1.5 sene de tüketilmelidir.Bekledikçe tadı acılaşır,okside olabilir. Kapalı kapta saklayın,oksijenle temas etmesin.Tüketebileceğiniz miktarda taze taze alın.
- Taş baskı zeytinyağı bulabilirseniz mutlaka alın.Deneyin...
Kahvaltımızın vazgeçilmezlerinden
Güzel şişeleri değerlendiriyorum.Paşabahçeden çeşitli şişe tıpaları bulabilirsiniz.
Yeşil zeytinin en sevdiğim çeşidi.Bir oturuşta 37 tane yemişliğim var :)Turşu zeytinlerde kostik denilen bir kimyasal kullanılıyor.Zeytinin kostikli olduğunu yeşil değil de sarıya dönen renginden ve aşırı ekşiliğinden anlayabilirsiniz.
Siyah zeytin oğlumun favorisi...
Ve, zeytinyağına batırıp yemek için güzel ekmekler bizim soframızın olmazsa olmazlarından.
Bayıldım bu postta harika sızmalar ya o fesleğen renk katmış işin içine ellerine sağlık canım içim açıldı
YanıtlaSilTeşekkür ederim Kardelen Abla :)Fotoğraflamayı başarmışım demek ki...
Siliştah açıcı post:))şişmdi zaytinyağlı pul biberli zaytin yapıp yicem:))
YanıtlaSilAfiyet olsun.Biraz da kekik koyarsan tadından yenmez :)
SilGörünümü bile yetiyor kahvaltı için çok güzel olmuş .Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilTeşekkür ederim,açık havada bir de bu lezzetlerle kahvaltı yapılınca insan bir türlü doymuyor :)
SilGüzel bir yazı olmuş. Ben Gaziantep te yaşıyorum. Önceleri kilis tarafındaki yağ fabrikalarından alıyorduk yağımızı. Şimdi merkezdeyiz ve Nizip ten alıyoruz. Buradaki fabrikaları gezdiğimde zeytinin sıkılıp sıcak sudan geçirildikten sonra suyundan ayrıldığını ve yağı elde ettiklerini görmüştüm. bu üretim sızma olmuyor sanırım. Sadece katkısız olmasına ve acı olmamasına dikkat edebiliyoruz. Dediğiniz gibi renk ayırt edici olmuyor. Bilgilendirme için teşekkürler. Takipteyim.
YanıtlaSilSızma zeytinyağları sıcak sıkım ya da soğuk sıkım olarak elde ediliyor.40-45 derecelik sudan ezilen zeytinler geçiriliyor,yağın kolay ayrışması için o sıcak sıkım oluyor.Soğuk sıkımı meyve suyu elde etmek gibi düşünebilirsin.Rafine olanlara işlem uygulanıyor renk ağartılması vb gibi.zaten koklayın dediğim yağlar sızma olanlar,rafine de koku alınmaz genelde.Katkısız olup olmadığını anlamak zor,onun için bilinen yerlerden ya da markalardan almak gerek.Tadı acıysa da bayat yağ demektir.Ana fikri doğru bulmuşsun,tebrikler :)
SilBizim aldığımız sıcak sıkım oluyor öyleyse. Yapılış aşamasını izlemek için fabrikayı gezmiştik. :) Bize bugüne kadar acı yağ hiç rastlamadı. Bildik tanıdık yerlerden alınca sanırım daha dikkatli veriyorlar. Sonuçta devamlı müşteri olunuyor. Sevgiler.
SilÇok guzel bi yazı olmuş aydınlandım emeğine sağlık canım;)))
YanıtlaSilCanım oğlunada sanada geçmiş olsun.. Harika bilgiler vermişsin. Zeytin yağı seçiminde hep düşünür dururdum. artık bu tüyolar dikkate alınacaktır. Teşekkürler..
YanıtlaSilWow...between the olive oil and the bread, this looks amazing!!! :)
YanıtlaSilHeidi @ hi-d's place
I'm so glad your liking.I improved my photo shooting techniques.A dish of olives is my favorite breakfast food.ı like your son who is name Maximus :)
SilNe güzel anlatmışsınız, fotolar da harika. Sizin eve kahvaltıya gelmek lazım :)
YanıtlaSilTabi neden olmasın beklerim,keyifli olur çocuklar etrafta koştururken :)
Silekmeği banıp yiyesim geldi :)
YanıtlaSilYapımı çok kolay,hele senin gibi bir gurme için çocuk oyuncağı :)afiyet olsun.
SilMrb,Kahvaltımızın vazgeçilmezlerinden demişsiniz ya yağın üstündekini merak ettim,mayonez mi yoğurt mu?
YanıtlaSilSüzme yoğut üzerine de kuru biber ve kekik koyabilirsin ya da taze fesleğen,nane,rokadan herhangi biri olabilir.Zeytinyağı,süzme yoğurt ve kızarmış ekmek acayip lezzetli oluyor :)
SilDeneyeceğim,çok merci
SilBu tam benlik bir yazı olmuş taktikleri deneyeceğim bal seçme ile de ilgili bir yazı yazsaydın süper olurdu:)
YanıtlaSilDenemelisin bence de zeytinyağı candır :)Keşke balla ilgili de bilgi sahibi olsaydım ama maalesef ki bilgim yok.
SilBiz Aydınlıyız, bu sebeple köyde üretilmiş en doğalından zeytin yağını tüketebilme şansına sahibiz.
YanıtlaSilİşlem görmeyen zeytinyağı kullandığımız için bu bazı tanıdıklarımıza biraz ağır gelebiliyor...
Faydalı bir yazı olmuş. Sağ olun...
Aydın nasıl bereketli bir yer.Herşeyi ayrı bir güzel oluyor çöp şişi bile :)Orjinal zeytinyağı sizinkisi,taze zeytinin çekirdeği yağın tadını acılaştırabiliyor ya da yağdaki meyvemsi tadı acı zannedebiliyor bilmeyenler.Şanslısınız,güzel günlerde tüketin.
SilZeytinyağı olmazsa olmazımdır bir Egeli olarak.Çok severim .Mümkün olsa(keşke daha ucuz olsa) hiç eve ayçicek yağı sokmasak :)
YanıtlaSilEge'de zeytinyağı diğer bölgelere göre daha hesaplı,bu konuda birazcık da olsa şanslıyız.
Sil