•  Bir bakkal dükkanını aratmayacak ürünlerim var.Çocukluğumun güzel anılardan biri de sarelle çeşmesiydi..O zamanlar çikolata musluğuna ağzımı dayayıp kana kana çikolata içmeyi hayal etmişimdir.Şimdi düşüncesi bile şekerimi yükseliyor.

    Bir bakkal dükkanını aratmayacak ürünlerim var.Çocukluğumun güzel anılardan biri de sarelle çeşmesiydi..O zamanlar çikolata musluğuna ağzımı dayayıp kana kana çikolata içmeyi hayal etmişimdir.Şimdi düşüncesi bile şekerimi yükseliyor.

  • Lions

    Lions

  • Snowalker

    Snowalker

  • Howling

    Howling

  • Sunbathing

    Sunbathing

26 Şubat 2014 Çarşamba

Zeytinyağlı taze baklalı enginar nasıl yapılır?

Mükemmel bir aşçı değilim.Klasik ve başarısızlık oranı çok düşük tariflerim var,onlardan şaşmam.Arada nadir de olsa yeni yemek tarifleri deniyorum.Ama,dönüp dolaşıp aynı şeyleri yapıyorum.İzmir mutfağı sebze ağırlıklı olduğundan güzel sebze yemekleri yapabiliyorum fakat et yemekleri konusunda tam bir felaketim.
Bugün benim sevdiğim ve güzel yaptığım bir yemeğin nasıl yapıldığını paylaşıcam.
Enginarı ayıklanmış alırsanız yemeğin yapımı kolay.İşin en zor yanı enginarı temizleme kısmı.

Malzemeler:6 kişilik

  • 6 tane enginar
  • yarım kg yaş bakla
  • 4 tane taze soğan
  • 1 limon enginarı temizlemek için,yarım limon yemeğe koymak için
  • 1 kaşık un yemeğin içine,1 kaşık un enginarı temizlemek için
  • 1 çay bardağına yakın zeytinyağı
  • su
  •  tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • küçük bir demet dereotu



ENGİNARIN TEMİZLENMESİ

Enginarları temizlenmemiş almışsak şöyle temizleyebiliriz.Önce büyük bir kap suyun içine 1 limonu sıkalım 1 kaşık unla birlikte  bir karışım hazırlayalım,temizlediğimiz enginarlar kararmasın diye bu suyun içinde bekleticez.Çünkü 6 tane enginarı temizlemek biraz zaman alıcak.Enginarın sap kısmıyla gövdesini birbirinden ayıralım.Taban kısmı yukarıda olucak şekilde ters çevirelim keskin bir bıçakla 4'e bölelim.


Çeyrek parçayı ortadan 2'ye bölerek uç kısımlarını çöpe atalım.


Ortadaki tüylü kısmı temizleyelim.Enginarın küçük yaprakları tüylerle birleşik olduğu için onları da keselim.


Sonuçta küçük yapraklı bir kısım kalıyor.Ben fotoğraf çekerken enginarlar karardı,limonlu suda bekleseydi kararmazdı.Yemek pişince yaprakların dip kısımları dişlerle sıyrılarak yeniyor.İsterseniz enginarın uzun sap kısmını temizleyip içindeki filizi de pişirebilirsiniz.


Epey zahmetli bir iş,temizlenmiş almak daha mantıklı.Aklınızda olsun bu yönteme ek olarak,enginarın bütün halde soyulup,yemek kaşığı yardımıyla içinin tüylerinin temizlendiği bir yöntem var.

Yemeklik doğradığımız yeşil soğanları zeytinyağında öldürelim.Üzerine yeşil fasülye gibi 2'ye ya da 3'e kırdığımız baklayı ilave edelim,rengi değişene kadar karıştıralım.Arkasından limonlu sudan çıkardığımız enginarları ekleyip birazda onları kavuralım.


Bir kabın içinde su (yemeğin üzerini 2 parmak geçecek kadar olacak),1 kaşık un,yarım limon suyu,1 tatlı kaşığı şeker ve yeterince tuzu karıştın.Kavrulan ve rengi değişen bakla enginar karışımına hazırladığımız unlu suyu ilave edelim.


Ben döküm tencerede kısa sürede pişirdim ama kısık ateşte ve çelik tencerede baklanın pişmesi yaklaşık 40 dakika sürebilir.Kriterimiz bakla olmalı,bakla pişince tenceremizi ocaktan alalım.Üzerine ince kıydığımız dereotunu ekleyip ister sıcak ister soğuk servis edelim.
Hatta zeytinyağlılar buzdolabında dinlendirilip ertesi gün soğuk yenirse daha lezzetli oluyor.


Bu arada yeşil enginar satın alırken şuna dikkat edin; enginarı sapından tutarak aşağı yukarı sallayın.Kafası sağa sola eğilerek sallanan enginarlar tazedir,sallanmadan sabit duranların vakti geçmiş ve liflenmiştir.
Afiyet olsun.

11 yorum:

  1. Elerine sağlık ne çok severim bu yemeği ben olsada yesem...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.Enginar mevsimi yeni başladı, yapmak için önünüzde çok zaman var :)

      Sil
  2. Enginar'a karşı zaafım olduğundan mıdır yoksa seni muhteşem yaptığından mıdır benim burda ağzımın suları aktı vallahi :)
    Ellerine sağlık ...

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık, lezzetli olduğu görüntüsünden belli. Enginar çok severim ama şimdilik temizlemek benim için bir hayal, buna cesaretim yok :) Temizlenmiş şekilde alıp tarifinizi denemek istiyorum.

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim.Pratik olmakta fayda var Sevgili Banu.Nasıl kolayına geliyorsa öyle yap bence de :)

    YanıtlaSil
  5. Senin mutfağından tatmış biri olarak kendine haksızlık etme derim:)
    Daha bugün senden bahsettim snsızın gelen misafirlere 5 dk. Kek yapabilir diye:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Deniz'cim,her zamanki gibi çok naziksin :)

      Sil
  6. ohhh,arayıp da bulamadığım şey,yapıcam ben bunu çok şahane,eline sağlık.
    fotoğraflarda bi o kadar güzel olmuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saol Havva, sen daha güzelleri yaparsın.Zira ben senin blogunda çok güzel tarifler görüyorum.

      Sil
  7. Sevgili Huma Hanım,blogumla ilgili güzel yorumunuz için teşekkür ederim.Tarifbul sitesini ziyaret ettim,fotoğraf ve içerik açısından zengin ve güzel.Çok sık olmasa da blogumda tariflere yer veriyorum,bu tariflerin sitenizde görülmesi hoşuma gider.Tekrar görüşmek dileğiyle.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...