•  Bir bakkal dükkanını aratmayacak ürünlerim var.Çocukluğumun güzel anılardan biri de sarelle çeşmesiydi..O zamanlar çikolata musluğuna ağzımı dayayıp kana kana çikolata içmeyi hayal etmişimdir.Şimdi düşüncesi bile şekerimi yükseliyor.

    Bir bakkal dükkanını aratmayacak ürünlerim var.Çocukluğumun güzel anılardan biri de sarelle çeşmesiydi..O zamanlar çikolata musluğuna ağzımı dayayıp kana kana çikolata içmeyi hayal etmişimdir.Şimdi düşüncesi bile şekerimi yükseliyor.

  • Lions

    Lions

  • Snowalker

    Snowalker

  • Howling

    Howling

  • Sunbathing

    Sunbathing

16 Eylül 2012 Pazar

Derin dondurucu alırken nelere dikkat etmeliyiz?



Evliliğimizin ilk yıllarında sadece temel yemekleri yapmayı bilen ben(temelden kastım şu; yağı koy,soğanı üzerine doğra,salça ya da domatesi ekle biraz kavur üzerine ne eklersen ekle :))şimdi kış hazırlığı yapan bir birey oldum.5 yıl gibi bir zamanda kendimi epey geliştirdim.Bu gelişim işine, eşimin sebze yemeklerini çok sevmesi ve oğlum için herşeyin doğalını kullanmak istemem neden oldu.Bana kalsa 2 kg pirzolayı yerim,başka da birşey istemem(dedem kasaptı benim :))Doğal,hormonsuz meyvelerle ilgili Yiğit Özgür'ün bir karikatürü var,fırsatınız olursa bir göz atın.Karikatürde  gözü dönmüş bir adam,manava diyor ki ''2 gr hormon için koca elmayı yemek istemiyorum,bana saf hormon ver''
    Herneyse ,derin dondurucu seçerken çevremde bir araştırma yaptım.Sonuçta aşağıdaki derin dondurucuyu aldım.2 tip vardı,sandık tip(yatay) ya da dikey buzdolabı şeklinde olan.
       SANDIK TİP(YATAY) DERİN DONDURUCU:Kalabalık bir aileyseniz,kurbanda tek başınıza bir dana kesiyorsanız,yiyecekleriniz başka yerlerden geliyorsa(köyden mantısı,sarması,böreği bile gelen var,bizzat şahit oldum:))bu tam size göre.Markasını seçerken''olası bir elektrik kesintisinde içerideki yiyecekleri ne kadar süre koruyor'' bunu sorun.Ne kadar elektrik harcıyor ve çevreye duyarlı mı? da diğer sorularınız olsun.Kapladığı alan biraz fazla bunu da dikkate alın.Bana göre tek dezavantajı:En alttaki yiyeceği alabilmek için derin donrucuyu boşaltmak gerekiyor.Sizin için sorun değilse rahatlıkla tercih edebilirsiniz.
DİKEY DERİN DONDURUCU:Çekirdek aile için uygundur.Raf sistemi,düzen meraklıları için bulunmaz bir nimet.Ve daha az yer kaplıyor.


Benim derin dondurucuda sakladığım ürünler şunlar:
Taze fasülye:1 kg taze fasülyeyi,1 kg domatesle yağsız olarak tencerede rengi sararıncaya kadar kavurup,soğutup,paketliyorsunuz.

  • Dolmalık biber;kışın canımız dolma çekerse ve  lastik gibi,kalın kabuklu biberleri almayayım diye 3 yemeklik koyuyorum.Dolmalık biberleri fırına atıyorum,canlılıklarını yitirmeleri için,sonra da iç içe lego gibi geçirerek(yerden tasarruf ediyorum), buzdolabı poşetine koyup derin dondurucuya atıyorum.

Kırmızı biber: Fırında közleyip,kabuğunu soyup poşetliyorum.
Bamya:Aynı taze fasülyedeki işlemleri bamyaya da uyguluyorum.
2B:Barbunya ve bezelyeyi kabuklarını çıkarıp tane olarak koyuyorum.
Mısır ve börülce:Haşlayıp koyuyorum yalnız tam pişirmiyorum hafif sert bırakıyorum.Sadece,mısırı dondurucudan çıkardığım zaman tekrar kaynatıyorum( mısır genetiğiyle en çok oynanan ürün olduğu için,elzem miktarda saklıyorum)
Vişne ve böğürtlen:Uygun bir kaba koyup saklıyorum,küçük küçük ayrı kaplarda saklanırsa iyi olur.Meyveler birbirine yapıştığı için,az miktarda almak çok zor oluyor.
Bazı bloglarda,patlıcan saklandığını da görüyorum ama patlıcanın dondurulduğunda zararlı bir madde salgıladığını duydum(nikotin olabilir)
Ve blogumda kış hazırlıkları konusunu bitiriyorum.Yazma kısmı hazırlamaktan zahmetli oldu.Bir de bütün bu hazırlıkları akşam işten eve döndüğüm zaman yaptım.Yorgunluğumu tahmin edersiniz herhalde...

29 yorum:

  1. Çok güzel bilgiler börek de yapıp pişirmeden koyuyoruz biz sigara böreği gül böreği gibi peynirli börekleri yumurta sürmeden atıyoruz misafir geldiğinde hemen hazırlanıyor çok pratik yazdıklarınızda teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  2. Börek olayı da güzelmiş Sevgili Damla,bir arkadaşım da 3 renkli börek diye bir börek tarif etmişti.Buzlukta beklediğinde çok güzel oluyormuş.Keşke fırsatım ve gönlüm olsa da saklasam.Yaptığım an yerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç duymamıştım araştırırım hemen :)Çok pratik oluyor ama dediğiniz gibi yapınca da dayanamıyor insan :)

      Sil
  3. Benim dondurucum yatay olanlardan,çok memnunum.Büyük boy fırın tepsisini dahi içine koyabiliyorsun.Annem geldiği zaman 2 tepsi cevizli ev baklavası yaptı.Tepsinin birini biraz daha az pişirip şerbet dökmeden dondurduk.Annem gittikten aylar sonra ben o baklavayı yeniden fırında biraz daha pişirdim ve şerbetledim.İnanılmazdı sanki taze yapılmış gibi...(Annem yine gelse)...Dondurucunu güle güle iyi günlerde kullan...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel tepsiyle baklava koyabilmek,tabii ki yatay olanların kullanım avantajları daha çok,kendi ihtiyacınıza göre olanı seçmek en iyisi.Benim de annem tepsilerle baklava yapsa,ben de yatay derin dondurucu alırdım :)Güzel günlerde yiyin inşallah,bitince bahane olur anneniz yine gelir.

      Sil
  4. Ayşecim balkabağı,kabak, şeftali bile saklayabilirsin. Ayrıca nohut ve barbunyayı haşlayıp atarsan derin dondurucuya bir misafir geldiğinde (örneğin biz:)) hemen dolaptan çıkarip yemeğini yapabilirsin, özellikle nohut pilav için iyi bir alternatif oluyor. ( Bu arada şu an bunları sana yazdığım için kendime şaşıyorum, ne oluyor bana diye düşünmek üzere uzaklaşıyorum)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deniz'cim gözlerimi yaşartıyorsun canım :)Bir çocuğa sahip olmak rock dinleyen insanları bile kış hazırlığı yapmaya sevkediyor.Bu anneliğin doğasında var,sakin ol ve derin nefes al''herşey yolunda olması gerektiği gibi''öpüyorum seni,bilgiler için saol.

      Sil
  5. Yemek yapmayı çok büyütmüşüm gözümde. İlk evlendiğimiz zamanlar birer gün halamı ve teyzemi arar, hangi yemeğin nasıl pişeceğini sorardım. Aaaaa baktım, hiç de alengirli bir şey değil:)) Abartmaya gerek yokmuş. Ama tabi bunu öğrenmem biraz zaman aldı. Çok tecrübesizdim çoook. Çünkü o zaman fark etmemiştim ama, ben yemek yapmayı hiç sevmiyorum. Mesela eşim bilse ve sevse, veya kültürümüzde erkeğin böyle bir misyonu olsa ne güzel olurdu? Valla elimi ne soğana değdirirdim ne sarmısağa.
    ( Bu arada sarmısağa mı, sarımsağa mı bilemedim)
    Haa, sarımsakmış, öyle yazınca uyarmadı.
    (Sus iç sesim, gece gece kıyma insan soyuna. Git ve yat, yarın erken kalkacaksın.)
    İYi geceler:))

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Nurten,ben evliliğimizin ilk yıllarında,işyerinde boş zamanlarımda yemek tariflerini yazıp,akşam evde uyguluyordum.Bazı yemekleri yaparken arada bir tekrar bakarım doğru mu diye :)Bizim toplumumuzda erkeklerin yemek yapmasını beklemek hayalcilik olur,kıyafetlerini koltukların üzerinden alsalar biz kadınlar onunla bile mutlu oluruz :)

    YanıtlaSil
  7. derin dondurucun gayet kullanışlı ve şık:)) zevklisin belli oluyor seçimlerinden de:)) hamaratsın da aynı zamanda, neler neler yapmışsın böyle. ellerine sağlık canım benim. uğraşmışsın, yorulmuşsun ama kışın tüketirken değdinini anlarsın:)) benim dolabımda hazırlayıp sakladığım, hemen pişirebilmek adına haşlayıp kaldırdığım barbunya ve kuru fasulye bulunur:))))
    ellerine sağlık canım.
    deniz'i de öperim, seni de:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Nagehan'cım,yorulduğuma değeceğini biliyorum.Yaş itibariyle bir atasözü de kullanayım cümlemde''emek olmadan yemek olmaz:)''Senin annen ablan çalışkan emeğini onlar için kullan bence :)öpüyorum ben de.

      Sil
  8. Merhaba,

    Bu aralar benim de gündemim derin dondurucular. Öyle çok büyük birşey aramıyorum.. Sakıncası yoksa marka ve modelini paylaşırmısınız memnunsanız eğer?

    Teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  9. Benimki Metro Market'lerde satılan Fairline diye bir markaya ait.Bir problem yaşamadım piyasadakilere göre daha uygundu fiyatı.Marka takıntım olmadığından,işimi görsün yeter diye düşündüm.3 kişilik bie aileyiz misafirim de çok olur,yetiyor bize.Tavsiye edebilirim.Bilmelisin ki beyaz eşya işleri biraz da şans işi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim:)

      Benimde marka takıntım yoktur, işimi görsün yeter (mümkünse bir de az enerji harcasın :))

      Sil
  10. benimde derin dondurucu almak gibi bir niyetim var,dikey olanı bana da mantıklı geliyor,hem az yer kaplar hem daha düzenli,kış hazırlıklarına gelince herşey süper ağız tadıyla yiyin inşallah,dolma biberler gözümden kaçmadı çok mantıklı,denemek gerek:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim,ben dikey olandan memnunum.Biberleri deneyin memnun kalacaksınız :)sevgiler

      Sil
  11. Öncelikle değerli bilgileriniz için çok teşekkürler. Biz de derin dondurucu olmadan yapamayan iki çocuklu bir aileyiz. Bizimkinin modeli sandık tipi ve A++ enerji sarfiyatı olan Uğur Derin dondurucu. Litraj bilgisi ne olursa olsun SSL serisi modellerin hepsi bu seviyede enerji sarfiyatı sağlıyor. Elektrik faturasında hiç fark etmiyorsunuz diyebilirim. Belirttiğiniz gibi dikey derin dondurucu tabandan az yer kaplayacağı, sandık tipi de geniş kullanım alanı sağlayacağı için tercih edilebilir. Ürünün sessiz ve çevreci olması - cebiniz düşünmesi olmazsa olmaz zaten!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kış geldiğinde mevsimsiz hormonlu sebzelerdense dondurucudan çıkan yazdan hazırladıklarımı yemeyi tercih ediyoruz.Derin dondurucu bence olmazsa olmazlardan.Hele de çocuklu ailelere çok gerekli.Ben de uğur alıcaktım ama hatırlamadığım nedenden vazgeçtim.Güzel günlerde kullanın.sevgiler.

      Sil
  12. Çok detaylı ile yazılan güzel. Ben iş gerçekten takdir. Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  13. merhabalar ben de bu dondurucudan almayı dusunuyorum da elektrık faturalarınızda nasıl bı degısıklık oldu merak edıyorum tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuyu hiç takip etmemişim.Ama çok büyük bir değişiklik olmamış herhalde ki farkedememişim.Çok yardımcı olamadım üzgünüm.Genel kullanış açısından çok memnunum.

      Sil
  14. kesinlikle yazınıza bayıldım Hümeyra :) yıllardan sonra bebeğim de olunca artık kış hazırlığı zamanı diye düşündüm kendimi durduramadım 32 tane menemenlik domates konservesi ve fasulye konservesi yaptım :) buzluğa da barbunya, minik domatesler, visne, mısır, bamya, şoklanmış fasulye, gibi yiyecekler stokladım ama ben buzluk kısmının çok dolmaması taraftarıyım sevmiyorum üst üste şeyleri bu niyetle bu hafta derin dondurucu almaya karar verdim ben de beko 3 çekmeceli alayım diyorum işimi görür. ayrıca çalışan ve çocuklu biri olarak işten gelince hazır yemek gibisi olmuyor :) o nedenle nohut haşladım, yemeklik veya pilavlık poşetledim dondurucuda duruyor biber dolması yaptım 2 yemeklik onu koydum yani bir günde 2-3 hafta içi yemeği de çıkarmaya çalışıyorum kereviz havuç,mermimek atates gibi birbirine yakışan grupları düdüklüde pişirip buzluğa atıyorum sonrasında yiyeceğimiz zaman sadece tereyağında un kavurup az su ya da süt ekleyip pişiriyorum hızlı çorbalarda hazır oluyor :))

    bunun gibi pratik olmamı sağlayacak şeylerle meşgulüm bu aralar.

    Asıl biber denememiştim kışa hazırlık bir de dondurucum yoktu şimdi alacağız ya kesinlşkle bu hafta sizin yaptınız gibi biber stoklayacağım ...Bir de aklımda bu hafta yaacağım şey şeftali koymak dondurucuya ama nasıl olacak hala şühelerim var oğlum çok seviyor meyveyi o nedenle iyi bir sonuç çıkmalı..başka sitelerde uzun ince köy biberlerini kızartmışlar birer yemeklik poşetlemişler. dondurucuda saklıyorlarmış bu da güzel olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Ebru ben de senin marifetlerine bayıldım.Bu ne beceriklilik.Oğlum bebekken,senin yaptığın gibi pek çok şey hazırlayıp buzluğa koymuştum.Ama şimdi yemek seçiyor.
      Dolmalık biber benim yöntemimle harika oluyor,tavsiye ederim.Böğürtlen dışında meyve saklamadım,şeftalinin tadı değişir mi bilemiyorum.Patlıcanın közlenip saklanmasının da sağlıklı olmadığını duymuştum.Onun dışında yeni derin dondurucunda bir sürü şey saklıyacağından eminim.3 çekmeceli derin dondurucular et ve ekmek(köy ekmeği) saklamak için yeterli olmuyor bilgine.Bilgilerin için teşekkürler :)

      Sil
  15. ben sandık tipi tercih ettim. Yukarıdan doldurması daga pratik daha cok alıyor. Ama en attakini ilk önce almamak sartıyla :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir şekilde organize edilirse,evet dediğiniz gibi pratik olabilir.Canının en alttaki şeyden çekmemesi dileğiyle :)

      Sil
  16. Elinize sağlık. Bilgiler için çok teşekkür ederim. Benim de evimde 210 litrelik Uğur marka A++ derin dondurucu var. Özellikle yazın sebze meyveleri saklamak için çok pratik. Kışın menemen yapabiliyorum sayesinde. Elektrik tüketimi de çok düşük. Ben tavsiye ediyorum. Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  17. Merhaba, Ben Seda. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Dolmalık biberleri fırınlamak iyi olabilir gerçekten. Yalnız aklıma takılan birsey var. Madem hormonlu sebze yemeyeceğiz, biberlerin içini doldurduktan sonra kışın nasıl domates bulup kapak yapacağız? :) Biberlerin kapaklarını atmasam mı acaba? Bir de, konserve dışında, domatesleri küp küp doğrayara ya da rendeleyerek poşetleyip donduranlar varmış. Bu konuda bir tecrübeniz var mı? Şimdiden teşekkürler... Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biberleri fırınlamamın nedenı daha az yer kaplamalarını sağlamak için.Kapaklarını atmayıp öylece saklayabilirsiniz bence.Domatesleri olduğu gibi atanlar var ama ben denemedim.Size kolay gelsin.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...