•  Bir bakkal dükkanını aratmayacak ürünlerim var.Çocukluğumun güzel anılardan biri de sarelle çeşmesiydi..O zamanlar çikolata musluğuna ağzımı dayayıp kana kana çikolata içmeyi hayal etmişimdir.Şimdi düşüncesi bile şekerimi yükseliyor.

    Bir bakkal dükkanını aratmayacak ürünlerim var.Çocukluğumun güzel anılardan biri de sarelle çeşmesiydi..O zamanlar çikolata musluğuna ağzımı dayayıp kana kana çikolata içmeyi hayal etmişimdir.Şimdi düşüncesi bile şekerimi yükseliyor.

  • Lions

    Lions

  • Snowalker

    Snowalker

  • Howling

    Howling

  • Sunbathing

    Sunbathing

5 Mart 2014 Çarşamba

Kepekli dereotlu poğaça

Bu aralar vaktimin çoğunluğunu mutfakta  geçirdiğim blog yazılarımdan anlaşılıyordur sanırım.Dün akşam misafirlerim gelecekti,hızlı ve pratik birşeyler yapmam gerekliydi.Eldeki malzemelerle bakın ortaya ne çıktı.


Mezuniyetten sonra İstanbul'da ilk işe başladığım yer,Nişantaşı'ndaki Görgülü Pastane'sinin üst katıydı.Pastanede yapılan tüm poğaça,kurabiye vb şeylerin kokusu direkt üst kata gelirdi.Sabah işyerine çıkmadan evvel mutlaka Görgülü'ye uğrar ve meşhur dereotlu kepekli poğaçasından alırdım.Sıcak sıcak kaç tane yediğimi anlamazdım.Bu yaptığım poğaça oradaki lezzeti yakaladı ve üstelik yağ oranı daha az.


Malzemeler:
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı zeytinyağı(kepeksiz un kullanıcaksanız yağı azaltabilirsiniz)
  • 1 yumurta(beyazı hamurun içine koymak için ,sarısı poğaçaların üzerine sürmek için)
  • 1 kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yaklaşık 4 su bardağı kadar kepekli un
  • 1 küçük demet dereotu
  • Beyaz peynir(yağsız olursa daha iyi) yada içine ne koymak isterseniz.Patates,ceviz,zeytin,kuru domates,tulum peyniri,lor vb

Yapılışı:
Yoğurt,yağ ve yumurtanın akını aynı kapta karıştırın.Sonra kabartma tozu ve tuzu ekleyip karıştırın,ardından da ince kıyılmış dereotunu koyun.Artık unu yavaş yavaş ekleyebilirsiniz.Ele yapışmayan tabiri caizse kulak memesi kıvamında bir hamur olana kadar un ekleyin.Bu hamurdan iri bir ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın,içini açın ve ezdiğiniz beyaz peynirden koyup,kapatın.Yuvarlayarak şekil verdikten sonra fırın tepsisine dizin.Üzerlerine yumurta sarısını sürün(yumurta sarısı az gelirse takılmayın,yumurtasız da güzel oluyor)İsterseniz çörekotu serpebilirsiniz.Fırında 180-190 derecede yaklaşık 40 dakika pişirin.

Afiyet olsun.

20 yorum:

  1. Bu akşam tam buğday unuyla denemeye çalışacağım. Bakalım nasıl olacak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben sinangil kepekli un kullandım.Tam buğday ununda kepek fazlaysa yağ miktarını azıcık artırabilirsin.Nasıl olacak ben de merak ettim,kolay gelsin.

      Sil
    2. Yaptım, eşim çok beğendi. Bugün tekrar yapacağım misafirler için. Tarif için çok teşekkürler.

      Sil
  2. Hmm... Dere otlu poğaça mı?
    Güzel olanına bayılırım!
    Ama her pastane güzel yapamıyor bunu:(
    Bazıları margarin kullanıyor sanırım, yiyince damağına sıvanıp kalıyor insanın.
    Zeytinyağısever biri olarak tarife Barış Manço deyimiyle "on puan on puan on puan";)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Puanlarım için teşekkür ederim Beyza :))İzmir'de yaşayınca herşeyin içine zeytinyağı koymayı öğrendim.

      Sil
  3. Tarifi çok sevdim, teşekkürler..
    Hatta kokusu burnuma geldi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim.Kokusuyla yetinmeyip gerçeğini yemen ve kilo almaman dileğiyle :)

      Sil
  4. Görgülünün o muhteşem poğaçasını bende yıllarca Acıbadem şubesinden almışımdır sabahları işe giderken :)) Evde denedim çok kez fena olmuyor ama bir de senin tarifini deneyeceğim. Bakalım o tadı tutturabilecek miyim..
    Ellerine sağlık Hümeyracım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen yaptığın her işi başarırsın Juliette'cim.Görgülü Pastanesi bir ekolmüş o zaman.Sadece yağ konusunda fazla cömert davranıyorlar o yüzden ağızda kolay dağılıyor.Eğer kullanacağın unun kepeği fazlaysa yağ miktarını artırmanı öneririm.Nasılsa zeytinyağı :)

      Sil
  5. Dereotlu poğaça çok severim ama yapmayı denememiştim.
    Denesem acaba başarabilir miyim ki ? Du bakalım :)
    Resimlerin kokusu burnuma geldi resmen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşünmene gerek yok bence, ilham gelince yaparsın.Gecenin 2'sinde bile yapanlar tanıyorum :)

      Sil
  6. Hümeyra çok lezzetli görünüyor ellerine sağlık, kepekli un ve zeytinyağıyla yapılmış olması da çok iyi deneyeceklerim arasına aldım sevgilerimle

    YanıtlaSil
  7. o yıllarda aldığın güzel kokular şimdi senin mutfağından yayılıyor etrafa desene:))
    eline sağlık canım. çok güzel görünüyor.
    öptüm seni ve yakışıklı oğlunu:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nagehan'cım nasıl bir hafızaysa yemekle ilgili herşeyi kokusuyla hatırlayabiliyorum :)Biz de seni öptük

      Sil
  8. I know this if off topic but I'm looking into starting my own blog and was curious what all is needed to get setup?
    I'm assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
    I'm not very internet savvy so I'm not 100% positive.

    Any tips or advice would be greatly appreciated.
    Cheers

    Feel free to visit my web blog - carpet cleaning san diego

    YanıtlaSil
  9. Have you ever considered about including a little bit more than just
    your articles? I mean, what you say is valuable and all.
    Nevertheless just imagine if you added some great images or videos to give your posts more, "pop"!
    Your content is excellent but with pics and video clips, this website could
    definitely be one of the very best in its niche.
    Fantastic blog!

    my webpage ... riot point generator

    YanıtlaSil
  10. Merhaba,

    Öncelikle tarifiniz çok güzel ancak ben iki denememde de başarısız oldum :(

    İki denememde de alt kısmı yağlı kağıda değen kısım acayip derecede sert oluyor. İçi de maalesef pişmiyor tam anlamı ile... 40 dakika tutmama rağmen. Fırın ayarları alt üst çizgili, 180 derece.

    Sizde de öyle bir sorun oldu mu? Kepekli tarifleri ilk defa denediğim için sorun yaşamam benim beceriksizliğim :) Eğer altı sert olmasını önceleyecek bir püf nokta varsa paylaşır mısınız?

    Teşekkür ederim.

    Sevgiler,
    Seda

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Seda,tarifte ben bir sorun yasamadim.Sorunun firin kay nakli olabilir.kepekli un fazlaysa yag oranini artirip,daha kucuk bezelerden poaca yapmani onerebilirim.fanli ayarda 180 dereceyi kullanman dahaa iyi olacaktir..tabi tekrar denemek istersen :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...