•  Bir bakkal dükkanını aratmayacak ürünlerim var.Çocukluğumun güzel anılardan biri de sarelle çeşmesiydi..O zamanlar çikolata musluğuna ağzımı dayayıp kana kana çikolata içmeyi hayal etmişimdir.Şimdi düşüncesi bile şekerimi yükseliyor.

    Bir bakkal dükkanını aratmayacak ürünlerim var.Çocukluğumun güzel anılardan biri de sarelle çeşmesiydi..O zamanlar çikolata musluğuna ağzımı dayayıp kana kana çikolata içmeyi hayal etmişimdir.Şimdi düşüncesi bile şekerimi yükseliyor.

  • Lions

    Lions

  • Snowalker

    Snowalker

  • Howling

    Howling

  • Sunbathing

    Sunbathing

8 Ağustos 2014 Cuma

Tadilat öncesi ve sonrası yapılması gerekenler

Uzun bir aradan sonra merhaba.Hamilelik sıkıntıları,internet  bağlantısının olmaması gibi nedenlerden dolayı düzenli yazamıyorum ne yazık ki...
Evde tadilat yaptırıyoruz ve bilgisayar dahil tüm eşyaları kolilere koyup paketledik(telefonumdan yazıyorum,yazım kurallarını aramayın:))Geçen gün bir hastam''birine beddua edeceksen,eşyalı evde tadilat yaptır diye et çünkü en büyük beddua budur''dedi.Haklıymış bunu öğrendim.
Google'da tadilat öncesi hazırlık vb gibi konularla ilgili bir sürü arama yaptım. Fakat istediğim bilgiye bir türlü ulaşamadım.Forumlar kafamı karıştırdı,gereksiz uzun muhabbetleri okumak zorunda kaldım.Bu yüzden bugünkü yazımı benim gibiler için yazıyorum,bir nevi tadilat rehberi gibi.
Daha çok erkeklere hitap eden bir yazı oldu.
Gelelim konumuza; eşyalı bir evde tadilat yaptıracaksanız ilk tavsiyem şu olacak,bol bol karton koli temin edin ve mobilyaların üzerini örtmek için kalın inşaat naylonu alın.Kolilere kitap vb gibi temizlemesi zor şeyleri yerleştirin,eşyalarınızı inşaat tozundan koruyun.


Salondaki mobilyaları naylonun altına topladık.Mutfaktaki bir takım ıvır zıvırda naylondan nasiplendi.


Aynı işlemi yatak odasında da tekrarladık.

Bizim evde yapılacak işlemler şöyle:
...tüm pencerelerin alimunyum doğramaları pimapenle değiştirilecek
...ön balkon cam ile kapatılacak
...2 banyo + tuvalet ve 1 misafir tuvaleti yenilenecek
...koridor,mutfak ve 2 balkonun taban seramikleri değişecek
...mutfak duvarlarının fayansları kırılacak ve gerekli yerlere yenileri döşenecek.
...jeotermal enerji boyleri(termosifon gibi bir anlamı var)banyoya taşınacak,taşınma sonucu boşalan küçük alan çamaşır ve kurutma makinası için hazırlanacak(tesisat taşıma)
...finalde duvarlar ve kapılar boyanacak.
Görüldüğü üzere iş çok.Bu yüzden kendime bir liste hazırladım ve ona göre hareket ettim.

TADILAT LISTEMİZ
1-Pencereler için uygun pvc doğrama markasının seçilmesi:
Yaptığım araştırmalarda marka önemli değil işçilik önemli gibi bir klişe olduğunu gördüm.Aslında durum şundan ibaret %50 marka(kaliteli malzeme)%50 montaj(işçilik)Bu durumu bir örnekle açıklayayım,yazlık evimizdeki pencereler için tanıdık işi markasız penler almıştık.Bu pvc doğramalar 3 yıl içinde duvarın bir kısmını da zedeleyerek döküldü.söktürdüğümüz zaman anladık ki profillerin içi boşmuş,destek sacı koyulmadığı için çerçevelerin şekli bozulmuş.sadece dıştan pen görünümlüymüş.Montaj iyi yapılmadığından dolayı da içeriye yağmur damlaları girmiş ve duvarlar harap olmuştu. Aşağıdaki fotodan ne demek istediğimi anlayabilirsiniz.


Demek ki pen seçerken,satıcıdan mutlaka ürünün kesitini göstermesi istenmeliymiş.Markanın güvenilirliği önemli.araştırmalarım sonucunda winsa,egepen ve Pimapen 'den fiyat aldım.eşim Pimapen markasında ısrar edince o firmayla çalışmaya karar verdik.Size tavsiyem,satıcıyla mutlaka sözleşme yapın.
Kulanılacak cam çeşidi(konfor cam,dış ortamdaki ısıyı içeriye vermeyen bir sisteme sahip)pencere ispanyoletlerinin markası(roto ya da G-U)cam aralarına argon gazı desteği var mı yok mu (ısı yalıtımında%14-20'lik bir kazanç sağlıyor fakat argon gazı desteği için camın konfor cam ve cam arası boşluğun 16 mm olması gerekiyor)destek sacı kalınlığı ne kadar(1,5 mm'in altına düşmemeli)kaç günde takılır,pencere kenarlarını bozduklarında alçıyla düzeltiyorlar mı,pencere açılım yönleri nasıl(çift açılım mı yani üstten ve yandan yoksa sadece yana doğru tek açılım mı) önüne mermer kullanacaklar mı ve fiyata dahil mi,kullandıkları silikon ,köpük ve montaj vidaları kaliteli mi bu gibi ayrıntıların netleştirildiği bir sözleşme yapın.
Bizim seçimimiz;s/7000 seri profil(izmir için 70 mm yeterli,kalın profile gerek yok.Kışları çok soğuk geçen bir yerde yaşıyorsanız 75 mm ya da 80 mm'lik kalınlığı seçebilirsiniz)patentli konfor cam 4+16+4 mm,camların arası argon gazlı,Roto marka pencere kollarına sahip Pimapen markası oldu.
Sineklikler için akordiyon modelini seçtik.Yaptıracağımız pencerelerin profil rengi(gri) apartmandaki pencere rengiyle (koyu yeşil)tutmuyordu.İstenilen renk için +3 hafta daha boyama işlemini beklemek gerekiyordu.Biz sadece sineklikleri boyatarak pencerelerimizi apartmanın genel görünümüne uydurduk(sineklik pencere çerçevesinin neredeyse 4/3'ünü kaplıyor ve  1/4 lük kalan gri kısım ise 5.katta oturduğumuz için ayırt edilemiyor)
Çözümümü küçümsemeyin,apartman dış görünümü bozulduğu için dava konusu olabilirdik. 
2-Balkonun camla kapatılması:
görünümü şık olduğundan ve  İzmir'de kışlar sert geçmediğinden bu sistem çok yaygın.Belli markalar var.Biz Bin-a markasını seçtik.Çünkü yağmur suyunun içeri girmesini engellemek için bir oluk sistemi kurmuşlar ve camların birleşme yerlerini aliminyum yapmışlar.Camlar balkon duvarının üzerine oturtulmuyor(camları içten döşüyorlar)bundan dolayı balkon görüş açısı aynı kalıyor yalnızca bana balkon biraz daralmış gibi bir his geldi ama oturup ölçmedim.


Diğer markalarda birleşme yerleri plastik olduğundan ilerleyen zamanlarda yenilemek gerekiyor.Bakınız annemin balkonundan bir kesit.plastik zamanla sararıyor ve yıpranıyor.

Ne yapılırsa yapılsın,camla kapatılan balkonlar aşırı yağışlı havalarda su alabiliyor bilginize.
3-Banyoların yenilenmesi:Çanakkale seramik tercihimiz oldu.İzmir'de Tuşpa ile çalıştık tavsiye ederim.Çok dolaştım şunu gördüm,Islak zemin döşemelerinde kalite önemli.mesela,granit seçerken ucuza  kaçmamak gerekiyor.ucuz granit ve seramiklerin temizlik maddelerinden dolayı renkleri değişebiliyormuş ve hatta üzerleri pütürlü bir hal alabiliyormuş.
Herneyse eşimle birlikte seramik vb seçme işinde işbölümü yaptık.O fiyatı ben de seramik şeklini beğendim,ortak noktada buluştuk işlerimiz kolay oldu.Hazır bütçe konusu açılmışken içimde kalmasın;Vitra'ya teessüflerimi yolluyorum 38 cmlik bir çanak lavabo 850 tl olur mu Allah aşkına :)
4-Banyo mobilyalarının seçilmesi:Bütçeniz kısıtlıysa büyük markaları(vitra,kale,koçtaş markaları vb) tercih etmemenizi öneririm.Marangozlarda ve küçük banyo mutfak firmalarında hazır kapak sistemleri mevcut.Ustalar sadece mobilya iskeletini yapıp beğendiğiniz kapakları takıyorlar.Böylece hem maliyet düşüyor hem de istediğiniz ebatta dolaplarınız oluyor.
5-Usta seçimi:Mümkünse seramiği aldığınız firma ile konuşup tavsiye isteyin.çünkü aldığınız güzelim seramikler bilmeyen ustanın elinde harcanmasın.Bir de ustaya iş tarif etmek zorunda kalmayın.Bizim usta seramik firmasının tavsiyesi.Biz birkaç kişiden daha ucuz teklifler aldık ama onlarda Mevlüt Usta'nın güvenilirliğini göremedik.İzmir'de oturanlara ustamızı tavsiye ederim.
6-Temizlik aşaması:İnşaat temizliği deyince firmalar çok yüksek fiyat veriyorlar ve dolap içleri için ayrı ücretlendirme yapıyorlar.Bütçeniz kısıtlıysa firmayla değil de bireysel çalışmanızı öneririm.Yalnız temizlik firmalarının şu avantajını gözardı etmemekte fayda var;kendi süpürgelerini ve temizlik maddelerini getiriyorlar ve sizin elektrik süpürgeniz haşat olmuyor.Bütçe kısıtlıysa tanıdık temizlikçi ablalarla işi kotarabilirsiniz ya da kardeş arkadaş bağlantılarınızı kullanabilirsiniz :)
 Bu yazı benim gibi tadilatta sıkıntı çekenleri aydınlatmak için yazılmıştır.Yorum kısmından ekleme yapabilirsiniz.

22 yorum:

  1. Taşınsaydınız daha kolay olurdu aslında:))
    Sanırım bitti tadilat işleri, geçmiş olsun;)
    Güzel bir yazı.
    Tecrübeleri paylaşmalı ki, arkadan gelenler bari birazcık rahat etsin:))
    Bir ekleme yapabilirim, incecik toz çıkaran işler yapılacaksa tadilat esnasında (tahta/mermer/tezgah/fayans kesme, vb gibi) kapıları muhakkak kapalı tutmalı ve bununla da yetinmeyip, kapı ağzını boydan boya kapatacak şekilde yere ıslak havlu yada bez yerleştirilmeli.
    Bu da banyo tadilatından geriye kalan bir anımdır;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha tadilat bitmedi Beyza'cım,aklımdayken ayrıntıları yazayım istedim.Yaptığın ekleme iyi olmuş çünkü o benim de aklımdaydı yazmayı unutmuşum.Evin bir bölümünde tadilat varken bu bilgi çok işe yarar.Haklısın taşınsam daha iyiymiş :)Özlemişim yorum okumayı ve cevaplamayı.

      Sil
    2. Ben de özlemişim yazılarını:)

      Sil
  2. Çok faydalı bir yazı olmuş. Bu sene bitmeden banyoyu yenilemeyi düşünüyoruz, komple kırılıp sökülecek ve ben, çıkacak molozdan, tozdan korkuyorum, bu işten sürekli kaçıyorum. Size kolay gelsin, güle güle kullanmanız dileğiyle.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saol Banu :)Kaçabildiğin kadar kaç ama banyodan komşuya su akarsa ertelemen mümkün olmayabilir.Kış olursa da sıkıntı çekebilirsin.Herneyse darısı senin başına :))

      Sil
  3. Çok kolay gelsin, ya da geçmiş olsun mu demeliyim?
    Pimapen taktırma konusunda ben de çok araştırmıştım, forum donanım haber sitesinde güzel paylaşımlardan faydalandığımı hatırlıyorum.
    Annem o inşaat naylonlarını ve eve bir şekilde giren güzel karton kutuları asla atmaz, bende de başladı bu huy. Taşınırsak, boya yaptırırsak lazım olur diye saklıyorum artık.
    Cam balkon konusunda alüminyum birleşme yerleri çok akıllıca olmuş.
    Seramiklerin ve mobilyaların yeni halini de bitince koyarsan sevinirim.
    Eminim çok zevkli seçimler yapmışsındır.
    Doğum öncesi güzel bir yenilenme olacak, çektiğin zahmete değeceğine eminim.
    Tekrar kolay gelsin.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.Karton kutular ve yoğurt kapları biriktiriliyorsa büyümüşüz demektir :)Forum siteleri benim de işime yaradı sayılır, kafamı biraz karıştırsalar da bilgilerinden faydalandım.Tecrübe ve araştırmalarımı paylaşayım istedim.Bitmiş halini yayınlarım ama daha işler çok.İltifatın için teşekkür ederim.Bambino'yu öperim :))

      Sil
  4. Çok zor gerçekten bizde bir dönem yaşamıştık. Özellikle mutfak yenilemek en zoru. Bir ara mutfak banyoya taşınmıştı, bulaşıkları yıkarken :) Ocak desen salonda köşede duruyor... Uzun dönemli misafir olabilecek bir yakında olmayınca o şekilde yaşamıştık. :) Size de Allah kolaylık versin diyelim.

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Ersin.Uzun dönem misafir olabileceğim bir yerdeyim ama evimi özledim.Ev inşaat halinde olmasa salonun köşesine ocak kurmaya bile razıyım :)

      Sil
  5. kolay gelsin cnm. tadilat zor iş. bizde doğalgaz tadilatı yaptırmıştık. ev savaş alanına dönüyor resmen. faydalı bir post olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.''Savaş alanı''tam yerinde bir tabir olmuş :)

      Sil
  6. size kolay gelsin zordur tadilat işi :)

    YanıtlaSil
  7. Ne güzel detayları anlatmanız çok faydalı olmuş. Ama ne zor biz de atlattık şükür bu badireleri. Hele ki iki ay koliden tabak çanak çıkarıp koliye yerleştirmek, iki ütülü gömleği asacak yer aramak unutulacak çile değildi ;)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.Durumumu tam anlamıyla özetlemişsiniz.Herşey kolilerde;açmak ve yerleştirmek ömür törpüsü gibi.

      Sil
  8. Ne iyi yapmışsınız yazmakla.. teşekkürler
    çok kolay gelsin..

    YanıtlaSil
  9. Çok süper bir yazı olmuş teşekkür ederiz :) kolay gelsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim.Size ve nişanlınıza da kolay gelsin.

      Sil
  10. Şimdiden geçmiş olsun ama dikkat edin bazı ustalar çakallık yapıcam diye batırıyor işi ince noktaları kaçırmayın aman :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...